ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΤ “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ”

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στις αγορές η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Το πραγματικό πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός πως οι αναλυτές δεν έχουν ακόμα εκτιμήσει με ακρίβεια κατά πόσο τα απόνερα αυτής της κρίσης θα επηρεάσουν τα τραπεζικά συστήματα άλλων χωρών.

Σε αυτό δίνει την απάντηση τους ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής οικονομικών του ΕΚΠΑ. Ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα αίτια της κατάρρευσης των δύο τραπεζών είναι η αύξηση των επιτοκίων και ο τεχνολογικός τομέας, ο οποίος παραπαίει λόγω διάφορων γεωστρατηγικών μεταβολών. Άρα, τα αίτια είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του 2008. Συγχρόνως, έχοντας την εμπειρία του 2008 οι Αμερικάνοι και νομίζω και οι Βρετανοί εντός της ημέρας -διότι η Silicon Valley Bank, έχει και μία θυγατρική στη Βρετανία- ενήργησαν έτσι ώστε να καθησυχάσουν τους φόβους. Μετά τους νόμους του 2010, υπάρχουν στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, συστήματα πολύ πιο αυστηρά απ’ ό,τι υπήρχαν στο παρελθόν».

«Η εξέλιξη του φαινομένου θα είναι ελεγχόμενη»

«Το αίτιο δεν είναι τα φανταστικά προϊόντα τα οποία είχαν εφεύρει οι τραπεζίτες στην περίοδο του 2008. Το αίτιο είναι αρκετά πραγματικό, δεν δικαιολογείται βέβαια εκ μέρους των διαχειριστών της τράπεζας. Νομίζω ότι η εξέλιξη θα είναι ελεγχόμενη. Ο τραπεζικός τομέας παραπαίει από πλευράς μετοχών, αλλά οι μετοχές ούτως η άλλως ανεβοκατεβαίνουν. Πιστεύω ότι η εξέλιξη θα είναι περίπου ελεγχόμενη, αλλά, επειδή είμαστε σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, είναι ζητήματα που πρέπει κάποιος να προσέξει», επισήμανε στη συνέχεια ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Για το αν έχει σχέση η κατάρρευση μεταξύ των δύο τραπεζών, ο κ. Πετράκης επισήμανε: «Είναι δύο διαφορετικά περιστατικά, για την ίδια αιτία όμως, όχι από τους ίδιους ανθρώπους, εννοώ από πλευράς δομής. Η αιτία είναι η αύξηση των επιτοκίων και οι επενδύσεις οι οποίες είχανε κάνει. Όταν παίρνεις καταθέσεις (οι τράπεζες), οι οποίες έχουν άμεση ζήτηση και πας και τις καταθέτεις σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου με 5ετη και 10ετή διάρκεια, εάν βρεθεί ο πελάτης σου να ζητήσει πίσω τα χρήματά του, εσύ δεν θα μπορείς να τα δώσεις, θα αναγκαστείς να πουλήσεις, θα πέσουν οι τιμές, και θα προκληθεί αυτό το οποίο και έγινε».

«Η κατάρρευση των δύο τραπεζών δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα»

Σε ότι αφορά την πιθανότητα η κατάρρευση των δύο τραπεζών να φτάσουν την Ελλάδα, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ εξηγεί ότι: «Όχι, δεν θα μας επηρεάσει, είμαστε μακριά. Γενικά, η κατάρρευση αυτών των τραπεζών δεν θα επηρεάσει ούτε την Ευρώπη.

Ο μηχανισμός ο οποίος επιβλέπει τις μεγάλες συστημικές τράπεζες είναι αρκετά αυστηρός και επιβάλλει συγκεκριμένους όρους διατήρησης αποθεμάτων σε σχέση με τις τράπεζες. Τέτοια είδους θέματα δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση. Όμως, στον τραπεζικό τομέα στις μετοχές, βεβαίως μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το θέμα. Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν και πάντοτε θα υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα».

Πηγή: tanea.gr